Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

mit olvastam ma?

mit olvastam ma?

péntek volt okt. 31.

2014. november 04. - őrült pirospaprika

'Scholars, Media and the Middle East'

in Power Politics and Culture, Interviews with Edward W. Said, szerk. Gauri Viswanathan, Random House, 2002, New York

„In order to understand, in order to seek to understand movements in another civilization, we must try to understand it in its own terms, in relation to its own history, to its own traditions, and its own inspirations.” - Bernard Lewis

 

Can an Arab and a Jewish State Coexist?

Egy fontos kontextuális elemét világítja meg Said az interjú elején a palesztin (arab?) izraeli konfliktusnak. Sokszor hivatkozott érv a palesztin menekültek visszatérése ellen izraeli oldalról, hogy az arab országok politikai okokból tartják menekülttáborokban a palesztinoknak az integráció helyett, és hogy rosszabbul bánnak velük mint Izrael a saját területén maradtakkal. Said is megerősíti, hogy borzasztó helyzetben vannak a palesztin menekültek az arab országokban, ezt azonban nem az arab országok Izrael-ellenes politikájával magyarázza, hanem éppen az USA jóindulatát megtartandó, és félve a palesztin nemzeti mozgalomtól, melyek a helyi Amerika-barát diktátorok megkérdőjelezhetetlenségét veszélyeztetnék. A riporter a terrorról kérdezi Saidot, aki szerint a nyugati média tematizálja a terror mentén a konfliktust, illetve az izraeli propaganda, miközben a palesztin ellenállás nagy része nem terror, mind a cselekedeteket, mind az érintett emberek számát tekintve, megemlítve az izraeli és palesztin áldozatok közti számszerű aránytalanságot. Said két szuverén államot képzel el (esetleg hármat, de kívánatosabb a West Bank és a Gáza kapcsolódása, persze nem földrajzilag), elismeri Izrael államot, mint realitást, de nem fogadja el a az emberek tulajdonaitól és jogaitól való megfosztását. A helyzetet többször Algériához, Kenyához és Indiához hasonlítja egyértelműen kolonialista kontextusba helyezve Palesztína közelmúltját. Érdekes még, hogy a riporter arab zsidó vagy izraeli kérdésről, míg Said következetesen palesztinokról beszél.

A bejegyzés trackback címe:

https://mitolvastamma.blog.hu/api/trackback/id/tr256861699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása